Slag om Europa

De Slag Om Europa        VPROAppelbaum

De Slag om Europa | 2009 tm 2014

Het enige programma dat zes jaar lang een kijkje in de keuken nam van de Europese politiek. Roland Duong en Teun van de Keuken richtten hun pijlen op Europese dilemma’s. Een overzicht van alle 42 afleveringen.

De erfenis van Herman van Rompuy | 15 december 2014
Een exclusief interview met Herman van Rompuy, vertrekkend president van de Europese regeringsleiders. Direct na zijn aantreden brak de eurocrisis uit en de relatief onbekende haiku-dichter uit Vlaanderen kreeg de taak om Europa bij elkaar te houden. Hij nam de leiding en wist de euro te redden maar tegen welke prijs? Aan de hand van de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen vijf jaar maakt De Slag om Europa de rekening op. Wat is de nalatenschap van deze Europese leider?

Ou est la France? | 10 november 2014
Frankrijk staat in Europa bekend als het decadente land dat weigert zijn pensioenstelsel te hervormen en zijn begroting op orde te brengen. Maar hoe kijken de Fransen hier zelf tegen aan?

De slag om de poesta | 13 oktober 2014
Oost-Europese landen kregen bij de toetreding tot de EU tien jaar de tijd om hun landbouwgrond open te stellen voor buitenlandse boeren. Nu loopt die termijn af. Maar mag een ambitieuze Nederlandse boer nu een flinke lap landbouwgrond kopen in bijvoorbeeld Hongarije?

Een Europees leger | 15 september 2014
Duong onderzoekt of Europa, dat steevast bezuinigt op defensie, zich nog wel kan verdedigen nu de Verenigde Staten willen dat hun trans-Atlantische bondgenoten steeds meer op eigen benen gaan. Slaat het Nederlandse leger nog wel een deuk in een pakje boter nu we onze tanks aan de Finnen hebben verkocht? Roland gaat mee op een militaire oefening in de Ardennen en ontdekt, rijdend op een pantservoertuig, dat we plotseling heel diverse bondgenoten hebben. Is dit het voorportaal van een Europees leger? Op ‘s werelds grootste veiligheidsconferentie in München spreekt Roland met de Amerikaanse senator John McCain en overlegt hij achter de schermen met minister Hennis-Plasschaert. Europa moet beter samenwerken op het gebied van defensie maar oud-Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer is sceptisch over de Europese slagvaardigheid: zolang de Europese regeringen zo verdeeld zijn, is het Kremlin spekkoper.

Naar de grens van Oekraine (special) | 11 mei 2014
De koude oorlog laait op. Dreigende oorlog aan de nieuwe oostgrens van Europa. Maar hoe werd de Europese Unie ook alweer de buurman van Oekraïne?

Verkiezingen in Europa (special) | 18 mei 2014
Waar gaat het over? We moeten 22 mei naar de stembus voor Europese parlementsverkiezingen. Maar waar stemmen we eigenlijk voor?

De Slag om Europa | 2013

Sophie in 't Veld, afl-1-2013-KraanwaterKraanwater in de uitverkoop | 14 oktober 2013
Onder druk van de crisis wordt er in Europa volop geprivatiseerd. Energie, telefonie en openbaar vervoer worden verkocht om de nationale begrotingen op orde te krijgen. Brussel is de grote aanjager van deze privatiseringsgolf. Het hoogwaardige Hollandse drinkwater lijkt nu aan de beurt te zijn. Blijven wij in Nederland de baas over ons eigen kraanwater? Teun en Roland duiken diep in de Haags-Brusselse lobby reizen af naar Portugal waar de privatisering van het drinkwater in volle gang is.

Bankgeheim | 21 oktober 2013
Waar kun je als goudeerlijke zwartspaarder tegenwoordig nog terecht met je zuurverdiende centjes? Een oude truc is om je kapitaal weg te sluizen naar een land met een bankgeheim. Maar aan deze Europese traditie dreigt Brussel nu een einde te maken. Als het aan Europa ligt mogen banken geen gegevens over spaarders meer achterhouden. Teun en Roland gaan op zoek een veilige plek voor hun poen en komen erachter dat belastingontwijking helemaal niet illegaal hoeft te zijn.

Minder macht voor Brussel | 28 oktober 2013
Om kiezers te winnen zijn er klassieke kiezersbeloftes: minder belastingen, minder criminaliteit of minder buitenlanders. De laatste jaren is er een nieuwe belofte populair geworden: minder macht voor Brussel. Maar hoe realistisch is dat? Teun en Roland duiken in de wereld van de Haagse stemmentrekkers en komen tot een opzienbarende conclusie. Politici zeggen dat ze macht uit Brussel willen terugveroveren maar geven Brussel juist meer macht.

Kroatie het nieuwe Griekenland? | 4 november 2013
Kroatië zou hopeloos corrupt zijn. Waarom blijft Brussel dit soort landen bij de Europese Unie halen? Roland spreekt met Henk Jolink, broer van Normaalzanger Bennie die al jaren een autobedrijf bij Zagreb runt. Hoe corrupt zijn de Kroaten? Teun reist naar de grens met Servië, waar 20 jaar geleden een bloedige oorlog woedde: wat vinden veteranen en slachtoffers van de toetreding tot de EU? En wat heeft Kroatië Nederland nu eigenlijk te bieden? We vragen het aan onze minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.

Dijsselbloem, DSOE-afl-5-2013Bestaat de eurocrisis echt? | 11 november 2013
Is de eurocrisis inderdaad vooral een Grieks probleem? Roland spreekt met schrijver Robert Menasse. die de eurocrisis ziet als een politiek probleem. Niet de Grieken maar de nationale regeringsleiders van Europa maken de crisis. Zij hadden de crisis al kunnen oplossen door politieke wil en Europese solidariteit te tonen. Teun spreekt hierover met de Frans-Duitse Europarlementariër Daniël Cohn Bendit. Hij pleit ervoor om de aardige Grieken, met hun mooie blauwe zee, snel te vergeven en de schulden kwijt te schelden. Wat vindt de voorzitter van de Euro-zone, Minister Dijsselbloem daarvan?

De Duitse grondwet | 18 november 2013
Nu Europa in crisis verkeert, zijn alle ogen gericht op Duitsland. Van dit rijkste en machtigste land wordt leiderschap verwacht maar de Duitse politiek aarzelt. Waarom bouwt Duitsland niet vol overgave aan een sterke Euro? Teun reist naar Berlijn en gaat op onderzoek uit in de Bondsdag. Daar komt hij tot een opmerkelijke conclusie: wat de Duitse grondwet betreft is het maximum aan Europese bemoeienis bereikt. Als de Bondsdag nog meer taken aan Europa wil afstaan dan moet er eerst een nieuwe grondwet komen. Roland spreekt met oud-premier Lubbers over de rol van Duitsland in Europa en Teun zoekt uit wat het nazi-verleden met Europa te maken heeft.

De tabakslobby | 25 november 2013
In Brussel woedt een felle lobbystrijd met als inzet: de nieuwe tabaksregels. Om de jeugd te beschermen willen Europese ambtenaren sigaretten met smaakjes verbieden en de pakjes voorzien van afschrikwekkende teerlongen en andere rokersziektes. De tabakslobby trok massaal naar Brussel om de Europarlementariërs tegen het plan op te zetten. Maar de lobbyisten uit de gezondheidshoek vochten terug. Teun en Roland duiken in de mistige Brusselse lobby-wereld en onderzoeken wie het Europese beleid bepaalt: de politiek of de lobbyist?

Weeffouten in de euro | 2 december 2013
Er wordt altijd gezegd dat de oprichters van de euro steken hebben laten vallen. Dit zou de oorzaak zijn van de eurocrisis. Maar hoe zit dat precies? De Slag om Europa praat hierover met oud-premier Ruud Lubbers. In een openhartig gesprek praat Lubbers vrijuit over het diplomatieke falen van Nederland, de anti-Europese houding van Frankrijk en zijn persoonlijke onenigheid met de Duitsers. De Duitse oud-diplomaat Dietrich von Kyaw kan zich de verstoorde verhoudingen nog levendig herinneren. En Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem legt uit welke problemen de euro heeft en op welke manier hij de losse eindjes van destijds aan elkaar probeert te knopen.

De eurocraat | 9 december 2013
De Europese ambtenaren staan er niet goed op. Het zijn anonieme pennenlikkers die de hele dag bezig met het verzinnen van onnodige regeltjes. Dit is het heersende beeld van de Eurocraten in Brussel; maar klopt dit wel? Teun en Roland gaan op onderzoek uit in de krochten van de Brusselse spiegelpaleizen en komen erachter dat het nog niet meevalt om eurocraat te worden. 

De Slag om Brussel | 2012

De Europese superstaat | 15 oktober 2012
Frits Bolkestein, Ben Bot en kenner van de federatie Amerika Maarten van Rossem over de vraag: Moeten wij toe naar een Verenigde staten van Europa of moeten we dat koste wat kost vermijden? Een onthullende schets van de geschiedenis en mogelijke toekomst van Europa door mannen die geen blad voor de mond nemen.

De Lordssubsidie | 22 oktober 2012
Europese subsidie blijkt in onverwachte handen terecht te komen: de Engelse landadel. Met Europees geld onderhouden de lords hun landgoederen, laten ze hun kasteeltuinen aanharken en organiseren ze zo nu en dan een fazantenjacht. Ook dat is immers Europees cultuurgoed. 

De Anti-Europa tour | 29 oktober 2012
Een busje met eurosceptici reisde af naar Brussel om Neelie Kroes en andere Europese bestuurders stevig aan de tand voelen. In deze aflevering zien we hoe Europese bestuurders reageren op kritiek van Europese burgers. Groeit het wederzijdse begrip, of komen de twee werelden geen millimeter dichter bij elkaar?

Wie is de Baas? | 5 november 2012
Wie is er nou eigenlijk de baas in Europa? Zijn dat de ongekozen technocraten van de Europese Commissie, of toch die anonieme europarlementariërs met hun federale fantasietjes? Teun en Roland duiken het duistere woud van de Europese instellingen en komen erachter dat wij eigenlijk zelf de baas zijn. 

Europa aan het soja-infuus | 12 november 2012
Hoe komt het dat ons lapje vlees zo goedkoop is? En waarom halen wij zo’n belangrijk deel van ons veevoer, het eiwitrijke soja helemaal van de andere kant van de wereld? In de Slag om Brussel stuiten Teun en Roland op een historische deal tussen Europa en de Verenigde Staten die aan de basis ligt van de megastallen in Nederland en de massale kap van oerwouden in Zuid- Amerika. Een nuchtere boerin probeert onze afhankelijkheid van buitenlandse soja te keren, door in Nederland een oude eiwitboon te herintroduceren om varkens mee te voeren: lupine.

De Europese megastalsubsidies | 19 november 2012
Met subsidie van de Europese Unie zette de Amerikaanse varkensgigant Smithfield in tien jaar tijd 50 megastallen in Roemenië neer. Met alle gevolgen van dien voor de traditionele lokale varkensindustrie. Megastallen zetten ze liever niet in eigen land neer en daarom plaatsen we ze aan de randen van Europa. Met geld van de EU.

Het Poolse wonder | 26 november 2012
Kan de Nederlandse economie nog wel zonder Polen? Teun en Roland ontdekken wat hard werken betekent. Van het oer-Hollandse Westland tot ver achter de Oder-Neisse-grens wordt het Poolse arbeidsethos geroemd. En Polen zelf is inmiddels het Europese land met de sterkste economische groei. Tot grote tevredenheid van de vele Nederlandse investeerders aldaar. Hoe lang nog voordat we keihard door de Polen worden ingehaald? 

Pimp my Europe | 3 december 2012
Europa staat er niet best op en dat ligt volgens de Eurocraten niet aan henzelf. Zo zei Eurocommissaris Kroes tegen De Slag om Brussel: “We hebben meer mensen uit de communicatiewereld nodig om de waarheid over Europa te vertellen.” Dan zou het vanzelf allemaal wel goed komen. Teun en Roland namen de handschoen op en zochten contact met onze beste spindoctors en communicatiestrategen. Voor mannen die omstreden types als Putin aan de man wisten te brengen, zou het toch een koud kunstje moeten zijn Europa wat populairder te maken? De conclusie is ontluisterend.

De Slag om Brussel | 2011

Nederland – Spanje, De vis twist | 16 mei 2011
Spanje ontvangt bijna de helft van de EU-visserijsubsidies en investeert deze in grote geavanceerde boten wat ten koste gaat van de duurzaamheid en de kleine vissers. Met interview met staatssecretaris Henk Bleker.

De feta-vete | 23 mei 2011
Feta is een beschermde oorsprongsbenaming die geldt voor vrijwel geheel Griekenland terwijl de regels voorschrijven dat niet een heel lidstaat kan gelden als oorsprongsregio. Denemarken en Duitsland waren voorheen de grootste producenten van feta maar mogen die nu niet meer zo noemen.

Fricties in de fracties | 30 mei 2011
Made in Italy | 6 juni 2011
Kiezersbedrog | 13 juni 2011
Op 1 juni 2005 zei Nederland massaal nee tegen de Europese grondwet. In heel Europa sidderde het establishment. Roland en Teun praten met Giscard d’Estaing, Guy Verhofstadt en Harry van Bommel alsmede zijn opponent Frans Timmermans. De slag om Brussel analyseert de dramatische ja-campagne in Nederland en stelt de vraag hoe het kan dat de grondwet die niemand wilde, vermomd als verdrag, toch werd ingevoerd.

De Griekse tragedie | 20 juni 2011
Griekenland dreigt heel Europa mee te sleuren in de ondergang. Hoe staat het met de bezuinigingen? De Slag om Brussel stuurt zijn twee strengste inspecteurs naar Griekenland om daar op toe te zien.

De Goulashsubsidie | 4 juli 2011
Hongarije is hét Paprikaland bij uitstek. Maar wat blijkt? De paprika’s in de Hongaarse supermarkten komen uit Hollandse kassen!

De Slag om Brussel | 2010

Stierenvechten | 19 april 2010
Allochtone beren in de Pyreneeën | 26 april 2010
Het importeren van beren blijkt onbedoelde bijeffecten te hebben.

Natura 2000 | 3 mei 2010
Zelfslachtende slagers | 10 mei 2010
Shopskasalade | 17 mei 2010
Onderzoek naar de betwiste herkomst van deze traditionele salade.

Drugsbeleid | 24 mei 2010
De makers onderzoeken of een strenger drugsbeleid leidt tot minder aanbod door op zoek te gaan naar softdrugs in Frankrijk, Portugal en Tsjechië.

Geldverslinding | 31 mei 2010
Den Haag vs. Brussel | 7 juni 2010

De Slag om Brussel | 2009

Stinkkaas | 11 mei 2009
De regelgeving voor rauwmelkse kaas is in de hele EU gelijk, maar de controle erop verschilt sterk per land. Op Sardinië wordt de verboden larvenkaas casu marzu openlijk verkocht en er is geen controle op. In Nederland daarentegen wordt een kleine biologische geitenkaasboerderij streng gecontroleerd.

Autolobby | 18 mei 2009
Kathalijne Buitenweg belt met de afdeling Diplomatic Sales van Fiat in België en doet zich voor als geïnteresseerde koper. Europarlementariërs kunnen voor de meeste merken zo’n 20 procent korting krijgen op de aanschaf van een nieuwe auto. Op deze manier versterkt de autolobby haar greep op Brussel. Auto’s zouden veel veiliger kunnen worden als bepaalde technische eisen zouden worden gesteld. De EU hanteert echter de integrated approach: de verkeersveiligheid is afhankelijk van infrastructuur, rijgedrag en in mindere mate de technische staat van de auto.

Champagnestreken | 25 mei 2009
In de Champagnestreek wil men inferieure landbouwgrond gaan inzetten als wijngaarden en profiteren van de beschermde naam. Tegelijkertijd wordt het de wijnboeren uit de Zwitserse plaats Champagne verboden hun wijn onder de eigen naam te verkopen, terwijl ze een eeuwenoude traditie hebben. Ze kiezen voor de naam C-ampagne.

Euroscepsis | 1 juni 2009
Aan de hand van het langeladderverbod voor glazenwassers wordt de zin(loosheid) van Europese regels besproken. In omringende landen worden deze regels niet op die manier toegepast. Regels die aan Europa worden toegeschreven, zijn eigenlijk door onszelf bepaald. Nederland doet aan gold plating, het verscherpt de regels en zet ze naar eigen hand. Met lijsttrekkersdebat met Hans van Baalen, Dennis de Jong en Judith Sargentini en interviews met Frans Timmermans en Carl Bildt.

De Crew van de Slag om Europa:
Regie: Jochem Salemink, Julie van Traa, Michiel Cotterink, Victor Vroegindeweij, Roland Duong
Camera: Stijn van Santen, Hans Bouma, Benito Strangio, Jacko van’t Hof, Jefrim Rothuizen, Joost van Poppel, Philip Hering, Dick Harrewijn, Onno van der Wal, Jelle Odé
Geluid: Eric Leek, Bram Meindersma, Jillis Schriel, Tom de Groot, Mike van der Sluijs, Mark Wessner, Wouter Veldhuis
Montage: Rinze Schuurman, Floor Rodenburg, Milika de Jonge, Jurjen Blick, Paul Delput, Sander Cijsouw, Jaap de Goede, Obbe Verwer, Bert Rijkelijkhuizen
Productie: Tessy de Werd, Else-Marie Rombouts
Research: Jochem Salemink, Julie van Traa, Michiel Cotterink, Annemieke Hendriks, Chris Vijn
Eindredactie: Roland Duong, Teun van de Keuken