Nacht van Europa

Nacht van Europa | De Balie | 2014

Nacht van Europa Eickhout Engelen

Twee dagen voor de Europese verkiezingen op 22 mei 2014 gaan Roland Duong en Teun van de Keuken verder dan de standaard verkiezingsdebatten en de bijbehorende retoriek. Aan de hand van televisiefragmenten uit de Slag om Europa (VPRO) gaan zij in op een aantal heikele Europese thema’s. Dit doen zij samen met uitgesproken eurofiele en eurosceptische politici en wetenschappers.

 

Nacht van Europa | De Balie | 2014Hoe groot is de macht van het Europese Parlement, ingeklemd tussen de Europese Commissie en de Europese Raad? Wat is je stem waard wanneer deze niet alleen verbonden wordt aan de partij waarop je stemt, maar ook aan een fractie met andere partijen erin?

Terwijl de Europese Unie steeds belangrijker is geworden en meer invloed heeft gekregen, is de opkomst bij de parlementsverkiezingen gestaag afgenomen en krijgen anti-Europese partijen steeds meer aanhang. Zowel de Nederlandse burgers als de Haagse politici lijken Europa niet helemaal serieus te nemen. Een discussie over zin en onzin in het Nederlandse Europadebat.

 

Nacht van Europa Bas Eickhout

Met: Laurens Jan Brinkhorst, voormalig staatssecretaris, minister, ambassadeur en directeur-generaal bij de EU. Dennis de Jong, leider van de SP-vertegenwoordiging in het Europees Parlement. Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Bas Eickhout, GroenLinks lijsttrekker Europa.