ROLAND

Roland Duong (Nijmegen, 1970) is televisieprogrammamaker en schrijver. Hij studeerde aanvankelijk Sinologie aan de Universiteit van Leiden maar stapte over naar videovormgeving aan de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten in Den Haag waar hij in 1996 afstudeerde. Vanaf dat jaar maakte hij videokunst voor Waskracht! van de VPRO en deed voor dat programma jarenlang redactie, regie en eindredactie.

dsok_persfoto-3808

In 2015 produceert en presenteert Roland de serie De Slag om de Klerewereld voor de VPRO | NPO Doc.  Een drieluik over onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden die al decennia de textielindustrie kenmerken. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh in 2013 beloofden grote kledingmerken en -ketens echter beterschap. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Maar alleen een handelaar heeft toegang tot de krochten van de textielketen, dus gaat Teun undercover. Duong en van de Keuken maken in De slag om de klerewereld de onzichtbare problemen in de mode-industrie zichtbaar.

Dijsselbloem, DSOE-afl-5-2013
Sinds 2009 tm 2014 maakt Roland als verslaggever en eindredacteur De Slag om Europa (VPRO) het enige tv-programma dat de relatie tussen de Europese politiek en Den Haag onderzoekt. Van deze langlopende serie zijn al meer dan 35 afleveringen uitgezonden.

Roland schreef in 2014 een compact handboek over de Europese politiek: Waar bemoeien ze zich mee? De band tussen Brussel en het Binnenhof ontrafeld. Alles wat u wil weten over Brussel maar wat politici u niet vertellen.

 

In 2012 en 2013 maakte hij de serie De Slag om Nederland ( VPRO). In dit tv programma  onderzochten verslaggevers Roland Duong (tevens eindredactie), Teun van de Keuken en Andrea van Pol, of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land. Deze serie werd in 2014 genomineerd voor de tv-vakprijs: de TV-beelden.


Roland was in de periode 2003-2009 verslaggever en eindredacteur van het programma De Keuringsdienst van Waarde (RVU/KRO). Het consumentenprogramma dat school maakte door de oorsprong van onze eten te onderzoeken en in beeld te brengen. Zo stond hij aan de wieg van het journalistieke vervolgverhaal over slavernij in de cacao-industrie en was hij ooggetuige van de vernietiging van Argentijns oerbos ten behoeve van gen-tech soja.

Hierover schreef hij in 2010 het boek ‘Het supermarktparadijs’ – gezond kiezen is een kunst. Uitgangspunt is dat door de grote keuzevrijheid consumenten juist meer moeite hebben een goede afweging te maken.