BTW omhoog slecht idee

gepubliceerd op 16 oktober 2017  -   gerelateerde tags: geldgezondheid

Regeerakkoord. Worden de rijken weer rijker?

We weten weer hoe onze belastingpoet de komende jaren zal worden geïncasseerd. Als alle fiscale voornemens uit het regeerakkoord het zullen halen tenminste. De middeninkomens zullen er zeker van gaan profiteren, zo slaan de coalitiepartners elkaar op de schouders. Dat moeten we maar afwachten.

Ik vertrouw het voor geen cent. Ik schreef al eerder dat het steeds minder loont om te werken. Je harkt steeds meer geld binnen met vermogen, met een huis, aandelen, kapitaal om te investeren. Met noeste arbeid verdien je steeds minder. In het regeerakkoord zie ik niet dat de werkende mens er snel op vooruit zal gaan. Door versoepeling in het ontslagrecht kunnen meer mensen sneller een ‘vaste’ baan krijgen, maar ik zie geen directe vooruitzichten in verbeterde koopkracht voor werkenden.

Wel veel belastingvoordelen voor grote bedrijven en aandeelhouders die al goed boeren. Ook stimuleert het kabinet de zakelijke internationale dienstverlening. Bijvoorbeeld met het versoepelen van een bankvergunning voor zogenaamde ‘fintech’ bedrijven. Aanbieders van innovatieve financiële dienstverlening op het internet. Dat is natuurlijk leuk nieuws voor de Randstad. Nog meer bedrijvigheid, expats, rolkoffertjes in piepkleine appartementjes die al miljoenen waard zijn.

Of dat goed nieuws is voor heel Nederland is nog maar de vraag. Financiële dienstverleners produceren een hoop lucht waarmee de rijken nog rijker worden. De regionale economie wordt er niet mee geholpen. Een belangrijke pijler onder de regionale economie krijgt het juist zwaarder als de plannen doorgaan. Ondernemers met een meerderheidsbelang in hun bedrijf kunnen er juist op achteruit gaan in het nieuwe belastingstelsel. Dit zijn vaak familiebedrijven. Laten juist deze bedrijven vitaal zijn voor een gezonde en leefbare lokale economie. Zij investeren in lokale mensen en goederen.

Als het de regering ernst is de groeiende tegenstelling tussen provincie en randstad in te perken dan zullen ze toch iets moeten verzinnen om de bedrijvigheid in de provincie te stimuleren. Aanpakken van familiebedrijven werkt averechts.

Om het belastingvoordeel voor vermogenden te financieren wordt het lage btw tarief van 6% opgehoogd naar 9%. Dat is natuurlijk een gotspe. Kappers, fietsenmakers, klusjemannen, vervoer en sport worden duurder! Ons voedsel wordt duurder! Als we willen dat eerlijk werk weer eerlijk loont, dat iedereen lekker kan sporten, gezond voedsel kan eten, dan is dit een bijzonder slecht idee. Een 0 tarief voor diensten en voedsel waar heel Nederland van kan profiteren is veel wenselijker. Hef bijvoorbeeld de btw op voor verse groenten en fruit. Goed voor consument, boer en grootgrutter.

Volgens de gewiekste regels van het politiek spel zit er in een regeerakkoord altijd wat wisselgeld. Proefballonnetjes worden er in gefietst als wisselgeld voor de echt belangrijke plannetjes zoals versoepeling van het ontslagrecht. Als op bepaalde proefballonnetjes de tegenwind stormachtig wordt, dan worden ze afgezwakt of in de ijskast gezet. Als de publieke verontwaardiging over verhoging van het lage btw-tarief maar groot genoeg is, zal het kabinet ervan afzien.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie maatschappij te gaan. ]