Mijn middag met Soshana Zuboff!

gepubliceerd op 27 oktober 2019  -   gerelateerde tags: bigtecheconomiegoogleinternettechnologie

Zo weer een korte film af 45 minuten, ook weer voor Vpro Tegenlicht, een Lab met Soshanna Zuboff! (een Lab das een interview met een slim persoon die een soort college houdt, met fragmenten erdoor. Mijn tegenlicht met Rutger Bregman over t basisinkomen was een Tegenlicht Lab, en mijn Bullshitbaan met David Graeber had ik ook opgezet als n Lab)  (Want intelligente mensen met een belangrijke boodschap, daar willen we natuurlijk langer naar luisteren dan 5 minuutjes)

Het filmen en samenstellen van zo’n een film is ondanks het briljante verteltalent van de geinterviewde toch een hele klus. Bijvoorbeeld: research en redactie: Zuboff s toestemming om haar te filmen was er vrij snel, maar ze (pr agent, uitgevers) kwamen maar niet door met een film datum. Pfff het duurde voor mijn gevoel zoiets van 4/5 maanden en veel pressie-diplomatie van Tom Reiijner en ook Halil Ozpamuk om eindelijk een datum te prikken. Zuboff is toch een intellectuele hotshot en ze wordt nu overal terecht gelauwerd en gevraagd omdat haar boek: the Age of Surveillance capitalism, een analayse van hoe Google en Facebook ons al jaren briljant misleiden, een heel succesvol boek is. Maar erg moeilijk dus om een goede interview afspraak te maken, zeker ook omdat het een exclusief interview moest zijn van minimaal 4 uur! Anders kan je er geen film uit snijden, het is geen live-tv!

Enfin datum gelukt na veel gedoe! Kwam ik daar in dat superdeluxe hotel waar Zuboff verbleef, eindelijk de ontmoeting met de grote dame! Dat viel niet tegen: ze was charmant en intelligent, maar toen kreeg ze pas te horen dat we haar fragementen gingen voorschotelen, das onderdeel van het Tegenlicht Lab-format, dat hadden we haar pr medewerkers van begin af aan vertelt, maar dat was dus totaal niet doorgekomen! Ze schoot meteen in de stress, want perfectionist als ze is wilde ze niet zomaar met video fragementen geconfronteerd worden zonder voorbereiding. Dus ik moest haar nu de fragmenten laten zien, en ze wilde zich erop voorbereiden. Geen onterechte eisen, maar nu we alles op zn plek hadden om haar te filmen was er eigenlijk geen tijd voor! Ons vliegtuig zou over enkele uren vertrekken om dat we alles zo goedkoop mogelijk plannen en we hadden als eis van haar pr-agent ook een niet goedkope ruimte in het hotel moeten huren om haar te interviewen. De klok liep dus en zij wilde zich nog in alles rust voorbereiden op iets waar ze al maanden de kans voor had gehad. Dat reken ik haar niet aan. Ik weet niet of ze uberhaupt al onze mails doorgestuurd krijgt? Maar ondertussen stresste ik wel helemaal de pan uit. Dat mag je als regisseur/interviewer natuurlijk nooit laten merken zeker niet naar zo een zwaargewicht als Soshana want dan is het risico groot dat het interview al is mislukt voordat het is begonnen!

Uiteindelijk begon het interview anderhalf uur te laat! Gelukkig beviel het gesprek haar zeer en leverde ze een unieke briljante prestatie met haar ‘supercollege’

Toch moesten we sneller weg dan ik wilde: er was nog zoveel te vragen!!! Maar het vliegtuig!!!

Maarrrr: Ik garandeer jullie kijkers! Jelui zult het niet merken. want het is een compleet verhaal! Haha, ik heb me er zoals altijd weer stuk op gemonteerd! Maar dat blijkt wel: de moeiteloze flow waar heel veel werk in zit, zit ook weer in deze film. Ik ben er heel trots op, maar de boodschap blijft ONTLUISTEREND! Gaat het zien!

uw urgente boodschappenmaker Roland

Meer weten over Soshana en de uitzending ? Luister naar de podcast van Tom Reijner in gesprek met Roland Duong

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie maatschappij te gaan. ]