De kracht van spiritualiteit

gepubliceerd op 18 mei 2017  -  

De voordelen van bidden zijn evident en grondig wetenschappelijk getest. Maar we mogen van het gebed geen mirakels verwachten. De aktieradius van geloofsgeprevel blijft beperkt. Het blijkt dat bidden enkel voordelen biedt voor degene die bidt. Bidden voor een vriend of verwant heeft weinig effect op de ander tenzij je iemand het graf in wil bidden want dat schijnt tot op zekere hoogte wel te kunnen. Een onderzoek waarin werd gebeden voor een groep doodzieken werd wees uit dat degenen die wisten dat er voor ze werd gebeden sneller dood gingen. Voor de groep die onwetend bleef over het feit dat er voor hun gezondheid werd gebeden, maakte het bidden niets uit voor hun welzijn. Bidden voor je vijanden kan dus effect hebben, als je maar laat weten dat je voor ze bidt. Buiten dit bijzondere effect op de ander, heeft het gebed voor zover de wetenschap het kan overzien, enkel effect op de persoon die bidt. Maar deze effecten zijn wel redelijk spectaculair. Bidden is een uitermate effectief kalmerend middel. Allerhande stofjes die ons radeloos en redeloos maken worden een halt toegeroepen door gebed.

Voor meditatie geldt precies hetzelfde. Mediteren brengt de hoeveelheid stresshormoon in het bloed omlaag. Je wordt er rustiger van. Er is onderzoek gedaan om te kijken of de mate van spiritualiteit invloed heeft op de effecten van prostaatkanker in een beginnend stadium. Er werd een consistente relatie gevonden tussen de groep die zichzelf als spiritueel beschouwd en beter welzijn. Mensen met een lage spirituele notie hadden slechtere fysieke en mentale gezondheid en meer problemen met sex en urineren. [ bron: Krupski e.a. Department of Urology, David Geffen School of Medicine, University of California ]

Karl Marx schreef het al: geloof is de opium voor het volk. Dat is waarschjinlijk bedoeld als een sneer naar de godsdienst. De ironie is dat deze opvatting veel waarheid herbergt die juist kan worden aangewend om verslaving te bestrijden. Eenieder die ervaring heeft met drugs weet dat ze een geweldige high, rush en kick kunnen opleveren. Iedereen weet ook dat er een prijs moet worden betaald voor deze sensaties: katers, lamlendigheid, depressie, kans op een ontwrichtende verslaving. Als geloof dezelfde sensaties kan opwekken zonder deze negatieve risico’s en bij-effecten, dan moet je welhaast idioot zijn om je van geloof te onthouden. Het is dan ook geen verrassing dat spiritualiteit ook bescherming biedt tegen verslaving. Onderzoek onder studenten laat zien dat de groep die zichzelf spiritueel beschouwt, minder alcohol en marihuana gebruiken dan de ‘ongelovigen’. [ bron: Institute for Health Promotion and Disease Prevention Research, University of Southern California, Alhambra, Ritt-Olson e.a. ] Deze feiten hoeven mensen niet te bekeren tot een meer religieuze levenhouding. Maar eenieder die bekent is met de vernietigende kracht van alcohol- en andere drugsverslavingen mag toch hopen dat zijn geliefden en verwanten eerder ten prooi vallen aan het geloof dan aan de opium of aanverwante artikelen.

De gezondheidseffecten van meditatie en gebed zijn zo significant dat het bijna een mysterie is dat ze geen plek krijgen in officiële gezondheidsadviezen. Dit riekt naar dogmatische wetenschap. Binnen de wereldpopulatie zijn atheïsten zwaar ondervertegenwoordigd, maar binnen de kaste van de wetenschap lijkt spiritualiteit een vies woord te zijn. Het zou kunnen dat veel wetenschappers het accepteren van mediatie en gebed als efficiënte kalmerende middelen zien als ontrouw aan de atheistische geloofsartikelen. Dat is wel begrijpelijk. Gebed wordt natuurlijk begrepen als een uiting van geloof en artsen horen hun patienten niet te bekeren. Maar zou het kwaad kunnen als artsen hun patienten zouden wijzen op de positieve kracht van spirituele middelen zonder propaganda voor een bepaald specifiek geloof? In plaats van maagzuurremmers en bloeddrukverlagers zou je ook meditatiecursussen en gebeden kunnen voorschrijven. Scheelt de belastingbetaler honderden miljoenen en je mist de negatieve bij-effecten. Behalve dan de onuitstaanbare zelfingenomenheid die de gelovige vaak als een soort teflonlaag aankleeft.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mens te gaan. ]