mijn favoriete wintersneaker

De beste winterschoen

gepubliceerd op 18 december 2017  -   gerelateerde tags: ecologischkleding

Ik ben altijd sceptisch geweest over sport kleding. Gewone stervelingen, murw gebeukt in alledaagse sleur hebben geen energie om allerlei martelwerktuigen af te sjorren in de sportschool. Maar om onszelf iets atletischer te voelen, hullen we ons permanent in sport kleding. De meest zakkerige, kansloze hansworst draagt sportkleding die is ontworpen voor de absolute topsporter. Als we dan toch voor pampus op de bank liggen, dan maar in modieuze joggingbroek.

We camoufleren onze bierbuiken in polootjes van ruimtevaart materiaal en de onvermijdelijke cellulitis trekken we strak in aerodynamische leggings. We rijden we naar de supermarkt om tompoucen en chips in te slaan. Maar gelukkig wel in survival jassen met een prijskaartje waar een Tibetaanse sherpa jarenlang van zou kunnen leven.

Hét boegbeeld van de sportkleding is natuurlijk de sneaker. Slim en logisch. Sport kleding wordt gemaakt van onverwoestbaar synthetisch spul. Dat gaat nooit stuk. Schoenen slijten tenminste. Zelfs de meest verstokte bankzitter heeft om de paar jaar wel nieuwe schoenen nodig. De sneaker is big business.

Maar in de wereld van de sportschoen gaat het er niet sportief aan toe. Het nieuwste model sneakers staat voor 140 euro in de winkel. Vers uit de fabriek kost een paar sportschoenen een tientje! De mensen die het hardst zwoegen, komen er weer het meest bekaaid van af: de fabrieksarbeider. Meneer Nike en Adidas pakken de miljardenwinst.

Gelukkig zien we wel verbetering in het gedrag van de sportgiganten. Ze worden steeds transparanter in hun werkwijze. Misstanden worden serieus genomen en er wordt veel geïnvesteerd in milieuvriendelijke innovaties. Ze beweren ook hun best te doen om de laag loon arbeider beter te betalen.

Daarom hebben ASN bank en Triodos, Adidas en Nike al sinds jaren op hun lijstje van verantwoorde bedrijven. Daar moet je altijd kritisch op blijven. Multinationals nemen pas echt hun verantwoordelijkheid nemen als ze belasting betalen en werkgelegenheid verzorgen in het land waar ze ook hun winsten maken. Daar zijn we nog lang niet. Maar eerlijk is fair. Ook de grote boze multinational maakt stappen in de goede richting. Mijn strenge houding ten opzichte van het sport spul is daarom wat versoepelt.

Ik droeg altijd robuuste laarzen en bergschoenen in vrieskou en winterse neerslag. Sneakers waren te koud en raakten snel doorweekt. Maar tegenwoordig worden veel sportschoenen vervaardigd van waterdicht, ademend materiaal. Alle voordelen van de sportschoen: licht en verend, nu geschikt voor het Nederlandse koude weer. Dat moest ik toch eens proberen. Nike valt af door de smalle pasvorm. Adidas past mij beter.

De Adidas ZX Flux trail schoen aangeschaft. Een hoge sneaker in legergroen. Gemaakt van ‘Primaloft’, waterdicht, ademend en gemaakt van gerecycled plastic! Een uur in de striemende regen lopen bezorgt je nog steeds doorweekte voeten. Maar een fietstocht in matige regen of een wandelingetje door de sneeuw wordt met glans doorstaan. Deze sneaker is op dit moment mijn favoriete winterschoen.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]