De goedkoopste supermarkt

gepubliceerd op 13 november 2017  -   gerelateerde tags: etengeld

Tijd om na te denken of we onze kost niet goedkoper kunnen krijgen. De consumentenbond onderzocht de prijzen bij de belangrijkste supermarkten en dit zijn de belangrijkste conclusies over vorig jaar.

Voor de goedkoopste A-merken moet je zijn bij Dirk, Hoogvliet, Jumbo en Vomar. Albert Heijn is een paar procent duurder dan het gemiddelde. Spar is ongeveer twaalf procent duurder!

Aldi en Lidl hebben weinig A-merken maar slaan hun slag met het huismerk. Deze discounters zijn tot bijna 22% goedkoper dan het gemiddelde als het gaat om huismerken.

Het verschil tussen A-merk en huismerk is gigantisch. Reken op dertig procent of meer. Veel A-merk producten zijn de afgelopen jaren fors gestegen. De Spa rood werd 60% duurder en de Calve pindakaas 50%. Daar staat tegenover dat elke supermarkt wekelijks met A-merken stunt. Voor liefhebbers van A-merken is het dus opletten geblazen waar welk merk het goedkoopst te krijgen is.

Maar de echte koopjesjagers laten de A-merken links liggen. Dan loopt de besparing hard op als we in de Lidl of Aldi gaan winkelen. Voordat we Albert Heijn in de ban doen: zij hebben ook het ‘Basic’ huismerk. Deze producten zijn zeer voordelig geprijsd maar niet meegenomen in de test.

Van supermarkt wisselen klinkt makkelijker dan het is. Veel mensen raken in paniek als het vertrouwde winkelpad van de lokale Appie wordt verlaten. Omdat je in een nieuwe supermarkt alles weer opnieuw moet uitvinden, loop je van het kastje naar de muur voor een potje pindakaas.

Ondanks de opmars van de discounters als Aldi en Lidl zijn veel Nederlandse consumenten nog steeds statusgevoelig. Niemand zal het hardop zeggen maar De Aldi inlopen voelt dan toch een beetje alsof je je Audi moet inruilen voor een Volkswagen.

Goedkoper inkopen is voor veel mensen dus een stevige uitdaging en vergt vastbeslotenheid. Vergelijkbaar met stoppen met roken of gezonder eten. Anders glij je in de drukte van alledag weer terug in oude dure gewoontes.

Neem de tijd om een nieuwe winkelplek te verkennen. Als je haast hebt geef je de nieuwe supermarkt geen eerlijke kans want je ergert je rot omdat je niks kan vinden. Zie het als een uitje, vakantie is leuk omdat je allerlei nieuwe indrukken op doet. Rondstruinen in een onbekende buurtsuper is ook een interessante ontdekkingstocht. Maar let op: ook de goedkoopste supermarkt kan duur zijn als je daar de duurste spullen koopt. Impulsaankopen kunnen de portemonnee snel pijn doen. Als je de Aldi ingaat voor wc-papier en je loopt er weer uit met een hogedrukspuit van vier tientjes bespaar je niks.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]