Tegen de troep tsunami

gepubliceerd op 4 april 2018  -   gerelateerde tags: ecologischgeld

Tips voor betere cadeautjes.

Ik hou van spullen! Maar niet van verspilling. Zeker met kinderen verandert je huis in no-time in een geëxplodeerde opslagbox. Kinderpartijtjes, ooms, tantes, oma’s die op visite komen en een kleinigheidje meenemen. Voordat je het weet heb je dozen vol ongebruikt speelgoed en nutteloze hebbedingetjes. Iedere ouder kent het beeld van de gretige kinderhand die het ene pakje na de andere uitpakt en al lang niet meer weet wat ie heeft gekregen.

Hoe kunnen we de troep tsunami het hoofd bieden? Een belangrijke tip voor ouders op feestdagen en verjaardagen. Laat impopulaire kado’s op sluwe wijze uit het zicht verdwijnen. Verzamel ze op een speciale plek buiten het zicht van het kind. In de troep tsunami is de kans ongeveer 100 procent dat uw kind niet alle kadootjes onthoudt. Er is maar mentale ruimte voor maximaal twee a drie favorieten. De rest wordt snel vergeten. Tover dit vergeten kado tevoorschijn op een regenachtige dag of schenk het gloednieuwe kado aan iemand anders. Desnoods bewaar je het voor de volgende Sinterklaas. Dan heb je van één kadootje al twee kadootjes gemaakt. Dat voelt al beter.

Nog beter wordt het om voor Sinterklaasavond bijvoorbeeld gezamenlijk af te spreken om het aantal kado’s te beperken. Geen kwantiteit maar kwaliteit! Beslis bijvoorbeeld om per kind maximaal drie kado’s te geven. Een wat duurdere knuffel die meteen het hart steelt in plaats van drie voor een tientje. Het werkt tegen verspilling en ook een beetje tegen uitbuiting.

Hoe goedkoper de prul hoe groter de kans dat de fabrieksarbeider wordt uitgeknepen. Hoe hoger de kwaliteit van het product hoe kleiner de kans dat de werknemer wordt uitgebuit. Kwaliteit kost nu eenmaal meer tijd en concentratie. Een uitgeputte werker krijgt namelijk maar één ding uit zijn handen: troep.

Voor volwassenen heb ik één gouden tip. Koop vooral lekkere dingen voor elkaar. Duurdere lekkernijen die je in de winkel laat liggen vanwege de prijs, zijn perfect als kadootje. Een paar flesjes speciaalbier. Mooie fles olijfolie. Een flesje wijn van een tientje. maar dan van een echte wijnwinkel. Die heeft namelijk altijd wel een fles met een waanzinnige prijs/kwaliteit verhouding en je hebt meteen een exclusief kado. Opdrinken en in de glasbak ermee! Minder hysterie, minder troep, meer plezier voor je geld.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]