Katoen of kunstvezel

gepubliceerd op 30 oktober 2017  -   gerelateerde tags: kleding

Welk mannenhemdje zit het lekkerst?

Ik ben grootgebracht met het kloeke katoenen T-shirt van Schiesser of Hema. Een heerlijk veilig gevoel, dat smetteloos witte katoenen onderhemd. Het zal altijd een klassieker blijven.

Maar ook in de oerconservatieve wereld van het mannenhemd staat de tijd niet stil. Neem het sportveld. Decennialang duldde ik daar geen nieuwlichterij. Ik droeg alleen katoenen T-shirts die na enkele minuten inspanning al als een natte kledder op je lichaam plakten. Terwijl mijn collega sporters zich collectief gingen hullen in geavanceerde sportkledij in felle kleurtjes, zeulde ik decennialang door ik katoen.

Totdat ik een tijd geleden op een tennistoernooi een waardebon won voor de plaatselijke sportwinkel. Als experiment wisselde ik de bon in voor een vrij lelijk blauw hardloop shirt van kunststof. Het etiket beloofde nog net geen olympische medaille, maar de marketingpraat loog er niet om: prestatie verhogend, onverwoestbaar en droog en licht onder alle omstandigheden. Al snel droeg ik geen katoen meer tijdens het sporten. Ik wilde alleen nog tennissen en hardlopen in die lelijke blauwe kunstvezel. Ik won er geen olympische medailles mee, maar het sportte een stuk comfortabeler dan katoen.

Op een gegeven moment kon mijn vrouw het niet meer aan. Ze kocht minder lelijke sportpolo’s voor me. Met een kraagje zodat er wat meer model in het shirt zit. En in minder felle kleuren zodat het minder pijn deed aan haar ogen. Op koude herfstavonden trek ik onder het sportshirt nu zelfs een gestroomlijnd strak kunststof onderhemd aan. Met lange mouwen als een echte nep profsporter. Ze houden heerlijk warm, zijn licht, zweet droogt gelijkt op en kou krijgt geen vat op me.

Adidas, Odlo en Underarmour heb ik geprobeerd maar die van Nike zitten mij het best. Dat heeft vooral met lichaamsbouw te maken denk ik. Het ene merk vind ik kwalitatief niet beter dan de ander.

Ondertussen is het wel even slikken dat ik val voor de sport-multinational die op het gebied van arbeidsomstandigheden in lage-lonen landen nou niet echt een onberispelijke reputatie heeft. Ik troost me met de gedachte dat werknemers in de lagelonenlanden die kwaliteitsproducten fabriceren het iets beter hebben dan makers van anonieme meuk. En deze shirts zijn echt prima. Het voelt bijna als een soort tweede huid. Ze zijn ook lekker lang.

Dat wil ik de conventionele katoenen onderhemden makers nog even mee geven. Maak die katoenen T-shirts toch wat langer van onderen! Want een katoenen hemd voelt voor dagelijks gebruik toch veel lekkerder dan kunststof. Maar ze vallen vaak zo kort!

Een merk dat dat goed heeft begrepen is Noshirt. Zij maken perfecte shirtjes voor onder je nette overhemd. Er zit een beetje elasthaan in maar daarom zitten ze ook als gegoten. Ze vallen lekker lang en zijn slijtvast. Ze zijn alleen behoorlijk prijzig. Maar wel gegarandeerd vrij van kinderhandjes en milieuvriendelijk. Daar kan je wel mee in je hemd staan.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]