Mandarijnen

gepubliceerd op 6 november 2017  -   gerelateerde tags: eten

Van november tot januari ligt het fruitschap weer propvol mandarijn. Appels en bananen zijn veruit de populairste fruitsoorten in Nederland, maar de mandarijn heeft een vaste plek veroverd in de fruit top vijf en loopt langzaam in op haar grote broer de sinaasappel.

We eten gemiddeld vier kilo mandarijnen per jaar. Dat betekent dat iemand voor mij acht kilo moet verorberen want zelf eet ik ze nauwelijks.

Ik ben geen fruitliefhebber. Fruiteters zitten gezonder in hun vel dus daarom probeer ik elke dag wat fruit naar binnen te harken. Maar ik heb in mijn leven teveel gore mandarijnen meegemaakt en geef mijn portie nu maar aan fikkie.

Net zoals de meeste Nederlanders ben ik ook een smetvrezige fruitconsument. Het fruit moet er picobello, puntgaaf uitzien en perfect smaken bovendien. Anders: huppetee: weg ermee!

Hoe dat kleine oranje bolletje is uitgegroeid tot publiekslieveling is logisch. Het beschermende schilletje voorkomt dat het fruit beurs wordt geslagen. Ook is het makkelijk eten: pellen zonder geklieder. De fruittelers hebben zelfs een speciaal woord voor handig pellend fruit: ‘easy peelers’.

Het meest bekende mandarijnen ras, Clementine, dankt hieraan haar populariteit: het is de ultieme ‘easy peeler’.

Even langs vier supermarkten gesjeesd en een berg van die oranje netjes binnengehaald. De Clementine blijft de baas, van klein tot groot, in alle netjes tref ik enkel dit ras aan. Het pellen gaat bij alle mandarijnen uitstekend. De smaak valt niet tegen! Ik blijf moeite houden met die harde vezelige stukjes, maar de lekkere zoetzure mandarijn smaak overheerst. Ik laat verschillende mensen blind proeven en het oordeel is unaniem.

Alle mandarijnen zijn okay, maar de kleintjes zijn lekkerder dan de grote.

De mandarijnen uit de biologische supermarkt zijn veruit de lekkerste.

Van de reguliere supermarkten komen de mandarijntjes van Vomar als beste uit de bus, duidelijk lekkerder dan die van de Albert Heijn.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]