Met een Hartman lach je iedereen uit

gepubliceerd op 20 juli 2017  -   gerelateerde tags: ecologisch

Taaie overlevers zijn het. Storm en hittegolf doorstaan ze met gemak. De nieuwste trends in tuinmeubelen hebben ze geduldig zien overwaaien. Die hoge tuinstoelen van massief wit plastic.

In de jaren zeventig binnengehaald als de nieuwste mode in het buiten. In de jaren negentig collectief verguisd. Want weerbestendig plastic stond ineens voor goedkope wansmaak. Niets zo veranderlijk en verraderlijk als mode. Ook de tuinset ontkomt er niet aan.

Maar het wordt tijd om de moeder van alle tuinstoelen uit te roepen tot designicoon. Ik heb er twee. De Ambassador Club uit de jaren tachtig. Inmiddels trouwe tuin kameraden die mij waarschijnlijk zullen overleven. Ik heb er regelmatig naar geloerd: moeten ze niet bij het grofvuil om ruimte te maken voor wat meer eigentijds design? Maar ze verhuisden steeds mee.

Ik scharrelde een teak houten tuinset bij elkaar. De Hartman stoelen bleven natuurlijk als reserve voor de verjaardagsfeestjes. De houten stoelen sneuvelden allemaal op eentje na, 8 jaar jaar oud.

Modieuze aluminium stoeltjes erbij gekocht, mooi, maar ze zitten niet top.

De Hartmannen kijken het meewarig aan. Stoelen die de dertig jaar aantikken en nog steeds even robuust en comfortabel zitten als toen ze van de band rolden in de fabriek uit Enschede.

Onverwoestbare kwaliteit. Het bestaat nog. Milieuvriendelijker kan niet want ze gaan nooit stuk.

En je hebt minder last van wespen die in de lente aan houten stoelen knagen om houtpulp te verzamelen voor hun nest.

Toch was het een dubbeltje op zn kant voor Hartman. De kwaliteit kostte ze bijna de kop. Ze werden ‘te duur’ oftewel: de consument koos voor goedkoop uit het verre oosten.

Ook werd niet tijdig ingespeeld op de veranderende smaak van het grote publiek. Jan modaal wilde leven als de jetset en daar paste geen plastic tuinset bij.

Hartman ging failliet in 2005, maar kon in zwaar afgeslankte vorm wel een doorstart maken. Het gaat gelukkig weer goed met dit oer Nederlandse bedrijf. Ze zijn nu bij de tijd met modieuze kunststof kuipstoeltjes die ongetwijfeld ook weer generaties meegaan.

Maar ik heb de oude nog. De klassieke Hartmannen zijn van de reservebank afgehaald en staan weer in de tuin. Nieuwe, grasgroene kussens aangeschaft en werkelijk: geen stoel zit beter.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]