Red de polderpanda

gepubliceerd op 9 juni 2017  -   gerelateerde tags: ecologischeten

Niet zo schattig als de zwart-witte Chinese pluizenbollen in Ouwehands dierenpark, maar wel zo bedreigd: oude koeien. Blaarkoppen, witrikken en lakenvelders. Grazers met een eeuwenoude traditie in ons polderland.

De Groningse blaarkop, herkenbaar aan de zwarte of rode vacht met een dikke vlek rond het oog, de blaar, stamt uit de middeleeuwen. De witrik, een koe met een witte streep over de rug en spikkels op de kop, wordt in documenten uit 1344 al vermeld.

De lakenvelder met de typische witte band over zijn middel is misschien wel de oudste, hij wordt in de 12e eeuw reeds beschreven.

Ooit succesvolle rassen voortgebracht door boeren die met verstand van zaken de ideale koe wilde fokken. Door de eeuwen heen was de Nederlandse koe dan ook internationaal zeer gewild vanwege de hoge melkproductie.

Maar het streven naar de hoogste opbrengst zijn de oer Nederlandse rassen bijna fataal geworden. In de Verenigde Staten werd met Nederlandse koeien de Holstein-Friesian gefokt. Dit ras gaf zoveel melk dat ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw terugkeerde naar Nederland. Eenmaal terug begon de Friesian aan een genadeloze verovering van de polderwei.

De Holstein-Friesian heeft tegenwoordig het monopolie bij de Nederlandse rundveehouders. Zijn voorouders zijn nu bedreigde diersoorten! Dat is natuurlijk een schandaal. Onze status als agrarische grootmacht hebben we mede te danken aan de blaarkoppen en de witrikken. We zijn het aan onze boerenstand verplicht om dit levende erfgoed te redden voor volgende generaties.

En niet alleen uit liefdadigheid of nostalgie. Deze rassen hebben de consument nog veel te bieden. De bedreigde runderrassen zijn zogenaamde dubbeldoel koeien. Ze geven melk en bieden goed vlees. In een tijd dat mensen genoeg hebben van massaproductie en eenheidsworst is de dubbeldoel koe precies wat we nodig hebben.

De biefstuk van de Lakenvelder is in verschillende smaaktests als lekkerste uit de bus gekomen. Waarom nog op Japanse Wagyu kauwen als we topvlees hebben uit eigen polder? Ook voor het milieu is de dubbeldoel koe een uitkomst. Waar echte vleeskoeien veel grondstoffen vereisen voor relatief weinig opbrengst, gebruikt een dubbeldoel koe als de Lakenvelder de grondstoffen eerst voor melkproductie en levert daarna een mooi stuk vlees.

Bijkomend voordeel van de dubbeldoel koe is dat ze wat robuuster zijn en in de regel minder antibiotica nodig hebben. Ook is genetische diversiteit belangrijk voor duurzame voedselzekerheid. De genen van een oud ras kunnen de melkproductie redden als de huidige populaire rassen niet meekunnen met het veranderende klimaat of andere wensen van burgers en boeren.

De SZH, stichting zeldzame huisdierrassen, luidt de noodklok en heeft een brandbrief geschreven naar de tweede kamer om steun te zoeken voor het behoud van de bedreigde runderrassen. Ook zijn ze een crowdfundcampagne gestart om de polderpanda’s te redden. Het zou eeuwig zonde zijn als deze schitterende beesten definitief uit ons mooie boerenlandschap zouden verdwijnen. Niemand wil oude koeien uit de sloot halen. Maar deze oude grazers verdienen het.

[ Klik hier om naar het overzicht met artikelen in de categorie mooi-spul te gaan. ]