Over Roland Duong
Als je iets over jezelf vertelt begin je vrijwel altijd met de zin: ‘Ik ben ... en dan volgt je beroep. Betaald werk geeft op dit moment nog de meeste status. Dat is natuurlijk fnuikend voor veel mensen zonder betaald werk. Maar mensen zijn natuurlijk meer dan hun beroep. Als mensen mij vragen wat ik doe of wat ik ben, mompel ik iets van tv-regisseur, maar ik ben ook publicist, vader, producent, echtgenoot... Gewoon een mens. Dat is natuurlijk een saaie boodschap, waar je in een alledaags gesprek geen snars verder mee komt. Maar tegelijkertijd doet de focus op het betaalde werk ook veel mensen de das om.
Een miljoen Nederlanders zitten aan de prozac of slaappillen. Veel mensen voelen zich niet gelukkig op hun werk. Werkelozen voelen zich van hun waardigheid ontdaan als ze geen betaald werk hebben. Ondertussen wordt je via (sociale) media doodgegooid met allerlei succesvolle mensen die hun zaakjes beter voor elkaar lijken te hebben dan jij. Geen wonder dat mensen steeds jonger last krijgen van burn-out. We maken elkaar een beetje gek in onze cool-werk-is-mijn-status maatschappij. Onder dit hoofdstuk “Over Roland” laat ik de andere kant van de medaille zien. Het biedt een inzicht in de strubbelingen die ik ervaar in werk en leven. Om een completer en eerlijker beeld te schetsen. Als we ons met z’n allen wat menselijker durven op te stellen, is er een hele slag gewonnen richting een betere maatschappij, dat is een diepe overtuiging.
Interview over mijn jeugd
'Door haar gekte heen, voelde ik ook liefde'
Onbeschermd
Bewondering
Verbale knokpartijen
Helend
Schoon schip
Tony's Chocolonely
Tot mijn genoegen verscheen in 2017 het verhaal van Tony's Chocolonely in boekvorm, waarin de geschiedenis van de reep uit de doeken wordt gedaan. Die begon met het journalistieke vervolgverhaal binnen de Keuringsdienst van Waarde. Ik was daar eindredacteur. Maurice Dekkers de bedenker van de KvW had altijd al het idee om de westerse consument zelf voor de rechter te dagen als opkoper van gestolen goederen.
De meeste grondstoffen die wij consumeren zijn vaak op illegale wijze verkregen. Van tropisch hardhout tot katoen. Ik wilde hier dolgraag een stukje bewustzijnsgebeuren naar de mens toe in gang zetten. Cacao met kindslavernij in de productieketen was een goede grondstof om te koppelen aan het idee van Maurice. De reep zelf heb ik niet bedacht maar ik was wel verantwoordelijk voor het journalistieke verhaal. Teun van de Keuken was de perfecte kandidaat om zichzelf aan te geven bij justitie als chocolade-crimineel. Vanuit deze journalistieke grap is later de reep ontstaan. Ook bedacht door Maurice.
De grap is dat elke journalist die een stukje schrijft over Tony’s, Teun van de Keuken als oprichter van Tony's Chocolonely neerzet. Een mooi stukje fake-news-gebeuren dat nooit netjes is 'gedubbelcheckt'. Ik heb het altijd met stijgende verbazing aanschouwt. Wordt het echt niet eens tijd dat de (kwaliteits)journalistieke branche iets kritischer naar zichzelf kijkt? Dit boek geeft in ieder geval een mooi beeld hoe het allemaal begon.
Hier kan je het boek bestellen.
Spiritualiteit, ja het mag weer!
In de regel kijken journalisten en mediamensen erg neer op alles wat met spiritualiteit heeft te maken. Maar de journalistieke formats van massa-media en krant kennen ook beperkingen die in het huidige tijdsgewricht steeds meer knellen.
Ik mis originele programma’s waar wordt ingegaan op zingeving en spiritualiteit. Ik heb het dan niet over een christenjongere die het zestig dagen geen sex mag hebben of een praatprogramma die inhoudelijk en vormgevend vaak erg saai zijn. Ik heb het over formats en programma’s die nog niet eens bestaan, maar waar ook geen ruimte voor is, omdat het te soft zou zijn, omdat niemand erin geïnteresseerd zou zijn.
Ik mediteer elke dag minimaal een keer. Het geeft mij energie en creativiteit. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen behoefte hebben aan een dergelijke spirituele verdieping op een volwassen, intelligente manier. Daarom heb ik het hoofdstuk mens toegevoegd aan deze site. Hier staan stukken die ingaan op de zingevende aspecten van ons bestaan. Ik hoop dat je er inspiratie uit put.
Om te laten zien hoe allergisch we zijn geworden voor alles waar spiritualiteit aan hangt en hoe onzinnig dat eigenlijk is:
De beroemde speech van niemand minder dan Dwight Eisenhower. Deze republikeinse houwdegen was de generaal onder wiens leiding Europa werd bevrijd van de Nazi’s. Maar hij was ook 8 jaar president van de VS en wordt beschouwd als een ‘groot’ president. In zijn visionaire afscheidsspeech van 1961 repte hij van het militair-industrieel-complex dat zijn tentakels te diep in de maatschappij zou zetten met alle nare gevolgen vandien. Hij heeft groot gelijk gekregen. Maar buiten het feit dat deze speech nog angstwekkend actueel is, waarschuwde hij ons ook dat het militaire complex ons spiritueel zou aantasten.
Kun je je voorstellen dat Rutte of zelfs Buma in een speech verwijst naar de spirituele impact van welke politiek beleid dan ook? Dit kunstmatig weghouden van aspecten van zingevende verdieping in onze politiek, economie en media is naar mijn mening een van de redenen dat er in Nederland alleen al een miljoen mensen anti-depressiva slikken. Het wordt tijd dat de Nederlander weer oog krijgt voor de niet-rationele, spirituele kanten in onze maatschappij en in ons individuele leven. Daar wil deze site ook aan bijdragen.