TV-Werk

Tegenlicht

Voor Tegenlicht regisseerde ik twee afleveringen: eentje over de kleine lettertjes in het handelsverdrag met de VS: TTIP Het recht van de sterkste. Daarin wordt duidelijk hoe vrijhandelsverdragen de macht van multinationals enorm vergroten ten koste van de soevereiniteit van landen en hun burgers.

Mijn laatste Tegenlicht is genaamd 'Shoppen Volgens China', over hoe China Cyberspace met veel succes aan het veroveren is. Off course met verregaande consequenties.

Appelbaum

Appelbaum is mijn kleine productiemaatschappij met een aantal succesvolle titels zoals de Slag om de Klerewereld en de Prijsvechter. Ik wil complexe thema’s, waar ik zelf mee zit, kunnen onderzoeken om er zelf een gefundeerde en genuanceerde opinie over te kunnen vormen. Deze onderzoeken smeed ik om in programma’s die voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Appelbaumproducties zijn:

  • de Prijsvechter is een drieluik over de gevolgen van onze verslaving aan goedkope spulletjes.
  • de Slag om de Klerewereld waarin de genadeloze wereld achter de textielindustrie werd blootgelegd.
  • de Slag om Europa waarin met lichte toets de misverstanden en vooroordelen rond de Europese Unie worden opgehelderd.
  • de Slag om Nederland nam lokale overheden en het publieke bestuur onder de loep en onderzocht de vraag: van wie is Nederland?

Keuringsdienst van Waarde

Mijn werkwijze vindt zijn oorsprong in het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde. Daar was ik de eerste jaren eindredacteur en ontwikkelde samen met producent/maker/bedenker Maurice Dekkers de KvW formule. Dat was in de periode 2003-2009. Onze samenwerking dateert vanuit het Vpro programma Waskracht! Een experimenteel programma waarin eigenlijk alles kon: van absurde quizen tot nepnieuws, van vernieuwende reportage tot kwaliteits documentaire. Maurice ging in Waskracht! op zoek naar de Chinezen die met de hand speelgoedpoppetjes beschilderden die als promotie-actie bij Iglo vissticks werden weggegeven. Haha. Dat bleek naderhand de Keuringsdienst pilot.

Bekijk hier alle Keuringsdienst afleveringen.

Enkele grappige afleveringen: